Різноманітність стилів пива: від лагера до IPA

Пиво є одним із найпопулярніших видів алкоголю на планеті. З часом у різних країнах утворилися особливі стилі цього напою, різні за смаковими якостями, запахом, зовнішнім виглядом. Розглянемо найбільш популярні з них.

Ель

Таке пиво почали робити ще шумери. Для приготування напою застосовували ячмінь, ароматизований травами і спеціями. Ель став особливо популярним у європейських країнах у Середньовіччі. У міру того як ель ставав дедалі популярнішим, збільшувалася і різноманітність його видів. Наприклад, світлі напої мають золотистий відтінок і є помірно гіркими. Коричневі елі мають смак горіхів і солоду.

Лагер

Лагери бродять за меншої температури, ніж елі, що забезпечує чистоту і чіткість смаку. Уперше напій зварили в чеському місті Пльзень на початку XIX століття. Напій робиться із застосуванням певного штаму дріжджів, що забезпечує стабільність смаку. Таке пиво чудово освіжає у спеку. Переконатися в цьому можна, якщо купити пиво з доставкою, трохи охолодити та насолодитися освіжаючим напоєм. Створення холодильників у середині XIX століття дало можливість випускати великі партії лагера і розвинути виробництво.

Портер

Портер уперше зварили в столиці Англії на початку XVIII століття. Напій назвали на честь працівників, які розносили товари по Лондону. Портер характеризується повнотілістю, темним кольором, насиченістю смаку. Він характеризується особливими вершковими нотками, що зумовлено застосуванням азоту. Останній забезпечує текстурі гладкість і бархатистість. Є портери, що виготовляються із застосуванням лактози. Вона не піддається повному бродінню, завдяки чому напій набуває солодкості.

Стаут

Стаут відрізняється від портера підвищеною міцністю. Понад 60 варіантів стаута можна знайти на МАУДАУ – популярному маркеті алкогольних штук і не тільки. Подібне пиво роблять із застосуванням темного солоду, що забезпечує виробленому алкоголю особливий відтінок і смакові якості. Рівень обсмаження солоду може бути різним. Наприклад, стаут може мати слабкий присмак шоколаду, нотки кави. Пиво, для виготовлення якого солод сильно обсмажували, має практично палений присмак. Є стаути, які виробляють із додатковими ароматами. Наприклад, пиво з ванільним, фруктовим, устричним і різними іншими запахами.

IPA

Індійський світлий ель винайшли у Великій Британії в XIX столітті. Його створили у відповідь на потребу в напої, який міг би витримати довгі подорожі морем. Пивовари зробили його з підвищеною концентрацією хмелю і високим вмістом алкоголю. Поступово IPA набрав популярності серед англійських військових і цивільних. У середині XX століття напій став менш популярним. Однак у вісімдесятих і дев’яностих, коли в США почало набирати популярність крафтове пиво, IPA відродився.

Різноманітність стилів пива дає можливість знайти відповідний смак для кожного споживача.

Поделитесь в социальных сетях!
Yevhen
Yevhen

Редактор, працює над проектом з 2010 року. Спеціалізація: інтернет-маркетинг, огляди профільних заходів, галузеві новини. Мови: англійська, російська, українська.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.